Arròs melós de cranc


A tot l’àmbit de la mar Mediterrània, els pescadors han elaborat des de les seves barques plats de subsistència, de necessitat. Amb el peix que era difícil de vendre es feien grans sopes, bullinades i suquets. Era una cuina senzilla, i que es feia des de la barca estant per continuar treballant i portar el pa a casa. El peix més preuat, en canvi, era el que es venia per guanyar el jornal.

Text de Joan Roca, al llibre : “La cuina de la meva mare”

20140403_133811

 Pocs diners són els que es necessiten per a fer este plat!!!

La meua mare, fa uns dies, em va dur el calder que ella utilitzava a la casa de la mar per a fer els arrossos, els gaspatxos manxecs, el conill amb alls, el pollastre amb alls, i d’altres, sempre a foc de llenya. Imagineu-vos…

Ja fa temps que tenia pensat fer un arròs melós de cranc i ara que ja tinc la ferramenta que toca, ha arribat el moment. Tot arriba, ja us ho dic jo, més tard o més d’hora, però arriba.

Bé, no dic res mes, que el millor ve ara, anem a la cuina!!

 

Per a quatre persones:

Necessitem:

400 g de crancs

100 g de tirabecs

200 g de mero

250 g d’arròs

1,5 l de caldo de cranc

pebre roig

oli d’oliva

sal

Primer farem el caldo:

En una cassola, fiquem oli d’oliva, uns 100 ml i sofregim 200 g de crancs durant uns 15′.

Afegim l’aigua i la sal i deixem bullir uns 20 minuts.

Colem el caldo i el deixem preparat.

Anem a fer l’arròs:

En el calder o cassola fonda on aneu a fer l’arrós, afegirem  d’una manera generosa oli d’oliva, quan estiga calent afegirem el mero trossejat i els tirabecs trossejats. Sofregirem uns 6 o 7 minuts a foc mitjà.

Una vegada fet açò, afegirem el crancs restants i sofregirem uns altres 6 o 7 minuts a la mateixa intensitat de foc. Sofregim uns segons el pebre roig.

Ara, el que farem serà afegir el caldo i pujar el foc fins que comence a bullir. Quan alce el bull el tindrem uns 15 minuts bullint a foc mitjà.

Passat el temps afegirem l’arròs i el deixarem a foc mitjà uns 20 minuts. Apagarem el foc i deixarem tapat el calder uns 15 minuts, reposant l’arròs i…

Ja està

Com sempre dic, a gaudir del moment!!

*NOTA: si veieu que l’aigua és consumeix molt ràpidament, heu de tenir preparat caldo o aigua calenta per afegir-lo, sense por, però sempre calent, no n’afegiu gelat.

tAstantelmón2014